تصویربرداری سونوگرافی چطور انجام میشود ؟
سونوگرافی بدون خطر و بدون درد است و تصویر هایی از درون بدن را با استفاده از امواج صوتی تولید می کند. این تصویربرداری، شامل استفاده از یک مبدل کوچک (پروب) و ژل است که به صورت مستقیم روی پوست قرار می گیرد.
امواج صوتی با فرکانس بالا از پروب از راه ژل به بدن منتقل می شود. معاینه های سونوگرافی از پرتوی های مضر استفاده نمی کند (همانطور که در اشعه ایکس استفاده می شود)، بنابراین برای بیمار خطرناک نیست.
دسته بندی کلی انواع سونوگرافی
هفت روش متفاوت وجود دارد، اما روند اصلی یکسان است. انواع مختلف روش ها عبارتند از:
۱- سونوگرافی ترانس واژینال : برای تولید تصاویر سونوگرافی در داخل واژن مورد استفاده قرار می گیرند که ترانس واژینال اغلب در دوران اولیه بارداری استفاده می شود.
۲- سونوگرافی معمولی : معاینه ای که از یک مبدل استفاده می شود و در نواحی مختلف بدن مانند شکم برای تولید تصاویر دو بعدی از جنین در حال رشد صورت می گیرد.
۳- سونوگرافی تخصصی : این معاینه شبیه سونوگرافی معمولی است، اما این نوع معاینه یک مشکل مشکوک را هدف قرار می دهد و از وسایل پیچیده تر استفاده می شود.
۴- تصویربرداری رنگی یا کالر داپلر : این تصویربرداری تغییرات جزئی در فرکانس امواج فراصوتی را اندازه گیری می کند، چونکه آنها از اجسام متحرک مانند سلول های خونی تصویربرداری می کنند.
۵- سونوگرافی سه بعدی : با استفاده از prob های مخصوص از قبل طراحی شده و نرم افزار های تخصصی مثلا برای تولید تصاویر سه بعدی از جنین در حال رشد است.
۶- سونوگرافی ۴ بعدی یا ۳ بعدی داینامیک : با استفاده از اسکنرهای مخصوص طراحی شده و مثلا برای نگاه کردن به صورت و حرکات کودک قبل از زایمان استفاده می شود.
۷- اکوکاردیوگرافی جنینی : استفاده از امواج اولتراسوند برای ارزیابی آناتومی و عملکرد قلب کودک است.
محدودیت های تصویربرداری سونوگرافی
سونوگرافی یک راه تصویربرداری ایده آل برای روده پر از هوا و یا اندام های مبهم روده نیست. در بیشتر موارد، امتحان باریم، سی تی اسکن و MRI روش انتخاب برای چنین محیطی است.
همچنین این روش برای نفوذ به استخوان سخت است و برای همین تنها می تواند سطح بیرونی ساختارهای استخوانی را ببیند و نه آنچه که در درون آن قرار دارد (به جز در نوزادان). برای دیدن ساختار داخلی استخوان ها یا مفاصل خاص، روش های دیگر تصویربرداری مانند MRI استفاده می شود.
چه کسی نتیجه سونوگرافی را میتواند بیان کند و راه دریافت آن چیست
رادیولوژیست، یک دکتر می باشد که آموزش دیده است تا برای نظارت و بیان نتایج ، تصاویر را تجزیه و تحلیل کرده و یک گزارش امضا شده را به پزشک شما ارسال کند. پزشک خودتان شما را از نتیجه معاینه مطلع می سازد. در برخی موارد، رادیولوژیست ممکن است در مورد نتایج با شما صحبت کند.مرکز سلامت ایرانیان