آزمایش پروتئین خون
آزمایش پروتئین خون یک آزمایش پزشکی است که سطح پروتئین های خاص و موجود در خون را اندازه گیری می کند.
جهت اطلاعات و پاسخ به پرسش های شما عزیزان، در خصوص آزمایش پروتئین خون، در این مقاله موارد مورد نیاز را توضیح خواهیم داد. آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد:
- آزمایش پروتئین خون چیست؟
- نحوه ی انجام آزمایش پروتئین خون
- پروتئین های اندازه گیری شده در این آزمایش
- وضعیت نرمال آزمایش پروتئین خون
- پایین بودن پروتئین در آزمایش خون
- بالا بودن پروتئین در آزمایش خون
- عوارض بالا بودن پروتئین در آزمایش خون
با مرکز ایرانیان ملل، تا انتهای این مقاله همراه باشید.
آزمایش پروتئین خون چیست؟
آزمایش پروتئین خون (Total Protein) یک آزمایش و آنالیز پزشکی است و بخشی از یک چکاپ کامل است، این آزمایش جهت بررسی و معاینه ی پزشک، گرفته می شود. به کمک این آزمایش می توان بیماری های کبدی یا کلیوی، التهاب و اختلالات خونی و… را تشخیص داد.
پزشک با مشاهده ی علائمی مثل تورم ناشی از وجود مایع در بافت های بدن، خستگی زیاد، تهوع و استفراغ، وجود خون در ادرار، کاهش و یا از دست دادن اشتها و کاهش وزن بی دلیل، این آزمایش را برای بیمار تجویز و توصیه می کند. گاهی هم این آزمایش صرفا به عنوان بخشی از چکاپ کلی انجام می گیرد.
پروتئین یکی از مهم ترین بخش های موجود در خون است و وجود آن برای سلامتی و رشد بدن بسیار حساس و حیاتی است. CRP نوعی پروتئین است که در کبد ساخته می شود و بعد وارد جریان خون می شود. میزان این پروتئین پس از هر التهاب یا عفونتی در بدن افزایش پیدا می کند. بالا بودن CRP فقط وجود التهاب را در بدن نشان می دهد و به طور دقیق برای تشخیص محل عفونت باید آزمایش های بیشتری انجام شود.
در صورت وجود پروتئین بالا و غیرطبیعی در خون، این علامت نشان دهنده ی بیماری هیپرپروتئینمی، نوعی سرطان خون به نام مولتیپل میلوما یا ابتلا به عفونت هایی مانند هپاتیت ویروسی یا HIV است. البته لازم به ذکر است که بالا بودن پروتئین همیشه به معنی بیماری نیست.
نحوه ی انجام آزمایش پروتئین خون
آزمایش پروتئین خون، با گرفتن نمونه خون وریدی انجام می شود، تکنسین آزمایشگاه با گرفتن نمونه ی خونی فرایند بررسی پروتئین خون را در آزمایشگاه انجام می دهد و نتیجه ی آزمایش به بیمار اعلام می گردد. البته برای بررسی میزان پروتئین خون و انجام این آزمایش، از دیگر مایعات بیولوژیکی بدن مانند ادرار، مایع جنب یا مایع مغزی نخاعی نیز می توان استفاده کرد.
این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و محدودیت رژیم غذایی ندارد. اما گاهی توصیه می کنند قبل از انجام این آزمایش، غذاهای پر چرب مصرف نشود.
پروتئین های اندازه گیری شده در این آزمایش
پروتئین های اندازه گیری شده در این آزمایش، شامل:
- آلبومین (تشکیل دهنده ی حدود 60% پروتئین های خون)
- گلوبولین (تشکیل دهنده ی حدود 40% پروتئین های خون)
- فیبرینوژن
وضعیت نرمال آزمایش پروتئین خون
در صورتی که هیچ التهاب و عفونتی در بدن وجود نداشته باشد، سطح CRP در آزمایش پروتئین خون نرمال است. به طور میانگین میزان پروتئین خون نرمال در افراد بین 6 الی 8 گرم در دسی لیتر (g/dL) است.
این عدد با توجه به متغییر ها و فاکتورهایی مانند سن، جنسیت، بیماری، ورزش شدید، فشار، وضعیت تغذیه، مصرف قرص های هورمونی، استرس و حتی بارداری در خانم ها، تغییر می کند.
پایین بودن پروتئین در آزمایش خون
مقادیر کم پروتئین خون به این موارد مربوط می شود:
- سوء تغذیه
- بیماری سلیاک (التهاب روده)
- بیماری کلیوی
- بیماری شدید کبد (کبد چرب)
- سوء جذب روده
- نارسایی قلب
- اختلالات خونی
- سرکوب سیستم ایمنی
- اختلالات عدم هضم کامل
بالا بودن پروتئین در آزمایش خون
بالا بودن سطح پروتئین خون، به خودی خود یک بیماری یا بیماری خاص نیست، اما ممکن است که نشان دهنده ی نوعی بیماری باشد.
پروتئین خون بالا به ندرت علائم یا نشانه هایی را ایجاد می کند برای همین باید آزمایشات و چکاپ های لازم در مدت زمان های مشخص انجام شود.
عواملی که باعث بالا بودن پروتئین در آزمایش خون می شوند:
- کم آبی بدن
- HIV
- هپاتیت B
- هپاتیت C
- آمیلوئیدوز
- مولتیپل میلوما
- آماس مزمن
- MGUS
- سرطان
- اختلالات مغز استخوان
- بیماری های کبدی
- بیماری های کلیوی
پزشک با توجه به مشکل و علائم شما، پروتئین بالای خون را درمان و داروهایی را ممکن است تجویز کند.
عوارض بالا بودن پروتئین در آزمایش خون
بالا بودن یا برعکس، پایین بودن سطح پروتئین در آزمایش خون، عوارضی را به همراه می آورد.
عوارض بالا بودن پروتئین در آزمایش خون:
- مشکلات گوارشی
- بیماری های کبدی یا کلیوی
- کاهش عملکرد کلیه
- عفونت
- کاهش حجم خون
برای جلوگیری از این عوارض و کمک به سلامت بدن، شما باید به درمان و مدیریت میزان پروتئین خون بپردازید.
راه هایی برای مدیریت پروتئین خون:
- مصرف به موقع داروها: اگر پزشک داروهایی مانند دیورتیک ها یا داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی را جهت کاهش سطح پروتئین خون تجویز کند، ضروری است که داروها را به موقع و منظم مصرف کنید.
- پیروی از یک رژیم غذایی متناسب: گاهی لازم است که غذاهای پرپروتئین مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ و لبنیات را کمتر از گذشته مصرف کنید و این غذاها را در برنامه ی غذایی خود محدود کنید. (نکته ای که لازم به ذکر است این که، مصرف غذاهای پر پروتئین باعث افزایش پروتئین تام نمی شود.)
- مدیریت بیماری ها: در صورتی که عامل بالا رفتن پروتئین خون، بیماری خاصی باشد، ضروری است که فوری و بدون فوت وقت نسبت به درمان آن اقدام کنید.
از این که تا انتهای این مطلب با مرکز ایرانیان ملل همراهی کردید، سپاسگزاریم. مجموعه ی ایرانیان ملل برای شما آروزی سلامتی و تندرستی دارد.