لایه های پوست
لایه های پوست برای محافظت از بدن خلق شده اند. مراقبت و نگه داری از این محافظ بزرگ ضروری است. ما برای مراقبت و پاکسازی و انجام روتین پوستی، در ابتدا نیاز به شناخت لایه های پوست داریم.
آنچه در این مقاله توضیح خواهیم داد:
- آشنایی با انواع لایه های پوست
- مراقبت از لایه های پوست
- بیماری های پوستی
- بیماری هایی که از پوست تشخیص داده می شوند
- شایع ترین مشکلات در لایه های پوست
- سرطان های پوست
آشنایی با انواع لایه های پوست
بزرگ ترین پوشش محافظتی بدن پوست نام دارد. این محافظ از 3 لایه ی اصلی و اساسی تشکیل شده که هر لایه وظیفه ای عهده دار است.
لایه های پوست به ترتیب از قسمت روی پوست تا قسمت عمیق تر آن شامل این موارد است:
- لایه ی اپی درم
- لایه ی درم
- هیپودرم
اکنون که نام اصلی ترین لایه ها را ذکر کردیم به طور مختصر و مفید، کارکرد و وظیفه ی هر لایه را توضیح می دهیم.
- لایه ی اپی درم پوست: اپی درم بیرونی ترین لایه ی پوست است که از بدن در برابر محیط خارجی محافظت می کند. اپی درم موظف است در برابر انگل ها، قارچ ها، ویروس ها، گرما و سرما از بدن مراقبت کند. این لایه همچنین نقش ساخت سلول های پوستی جدید و رنگ دادن به پوست را دارد. شایع ترین نوع سلول در لایه ی اپی درم، کراتینوسیت است. محصولات آرایشی و بهداشتی مثل لایه بردارها ، ترمیم کننده ها و مرطوب کننده ها بر روی این لایه ی پوست تاثیر می گذارند.
- لایه ی دوم درم است که یک منبع ذخیره ی آب در بدن محسوب می شود. این لایه 7 برابر ضخیم تر از لایه ی اول یعنی اپی درم است. اگر لایه ی درم وجود نداشت بدن از استحکام و کشسانی برخوردار نبود و در مقابل فشار توانایی نداشت. این لایه نقش تولید عرق و چربی و رشد مو را بر عهده دارد. دلیل ارتباط رشد مو به این لایه از پوست این است که فولیکول های مو، رگ های خونی و رگ های لنفاوی در این لایه قرار دارند. همچنین حس لامسه که از حواس پنجگانه ی انسان است به این لایه مربوط می شود.
- هیپودرم یا بافت چربی زیر پوستی از عمیق ترین لایه های پوست محسوب می شود. برخی از کارشناسان معتقدند که هیپودرم بخشی از پوست نیست، اما به چسبیدن پوست به استخوان ها و ماهیچه ها کمک می کند و واسطه بین پوست و استخوان به شمار می رود. لایه ی هیپودرم به علت فراوانی سلول های چربی یک محافظ بسیار مهم در نگهداری مویرگ های خونی و حسگرهای عصبی است. هیپودرم خاصیت کشسانی فوق العاده ای دارد و همین ویژگی باعث می شود بافت ها بعد از کشش به حالت طبیعی و اولیه ی خود بازگردند.
مراقبت از لایه های پوست
مهم ترین مراقبت روزانه از پوست، استفاده ی روزانه از ضد آفتاب است. استفاده از کرم ضد آفتاب مانع اثرات منفی اشعه های فرابنفش خورشید روی پوست می شود. این اشعه ها باعث پیری زودرس، بروز لکه های قهوه ای روی سطح پوست می شود.
علاوه بر ضد آفتاب، نوشیدن آب کافی در طول روز (حداقل 8 لیوان آب) هم یکی از عوامل به شدت تاثیر گذار روی پوست است. آبرسانی به پوست باید از داخل و خارج بدن انجام شود. استفاده از آبرسان و مرطوب کننده ی مناسب پوست، راه حل آبرسانی خارجی است.
طبق نظر کارشناسان، در طول یک هفته پوست باید دو تا سه مرتبه لایه برداری شود تا سلول های مرده روی پوست از بین بروند و سلول های جدید و سالم جایگزین شوند.
فعالیت هایی همچون ورزش، عدم مصرف سیگار و و مشروبات الکلی از نظر علمی روی پوست تاثیر دارند.
بیماری های پوستی
از شایع ترین بیماری ها در جهان، بیماری پوستی هستند. این بیماری ها به دو دسته ی بیماری های پوستی دائمی و موقتی تقسیم می شوند.
برخی از بیماری های پوستی دائمی:
- پسوریازیس
- اگزما
- آکنه روزاسه
- درماتیت سبورئیک
- خال های پوستی
- لوپوس
- پیسی
برخی از بیماری های پوستی موقتی:
- کهیر
- ملاسما
- آکنه و جوش و دمل
- شپش سر
- بیماری گال
- زگیل
- تاول
- میخچه و پینه
- آفتاب سوختگی
- عفونت قارچی
- تبخال های دهانی
- درماتیت تماسی
بیماری هایی که از پوست تشخیص داده می شوند
پوست به زبان ساده آیینه ای است که بیماری ها و اتفاقات داخل بدن را نمایش می دهد. برخی از بیماری ها را می توان از روی تغییرات پوستی تشخیص داد.
بیماری هایی که از پوست تشخیص داده می شوند، عباتند از:
- بیماری هیرسوتیسم: این بیماری به علت تغییرات هورمونی پدید می آید، این بیماری با پر مویی روی سطح پوست، خود را نشان می دهد.
- کیست های تخمدانی: در صورت کیست های تخمدانی در زنان (از بیماری هایی که خانم ها مبتلا می شوند) سطح پوست، سرشار از آکنه می شود.
شایع ترین مشکلات در لایه های پوست
برخی مواقع پوست حالتی غیر طبیعی پیدا می کند، این دسته از مشکلات ممکن است از علائم بیماری های پوستی باشد. مشکلاتی مانند:
- خارش پوست: خارش پوست دلایل متعددی دارد، این خارش گاهی ناشی از گزش حشرات است و گاهی مشکلات جدی تری مانند بیماری های کلیوی یا اختلالات تیروئید است.
- خشکی پوست: این عارضه ی پوستی شایع دلایل زیادی دارد. دلایلی مانند: سرما یا گرمای شدید، محصولات پوستی و بهداشتی نامناسب، پسوریازیس یا درماتیت.
- تاول های پوستی: تاول می تواند در اثر برخورد و اصطکاک پوست با یک جای سخت و محکم عارض شود.
سرطان های پوست
یکی از شایع ترین سرطان ها در جهان، سرطان پوست است.
سرطان پوست انواع مختلفی دارد:
- کارسینوم سلول بازال
- سرطان سلولی فلسی
- ملانوما (جدی ترین نوع سرطان)